2012-11-16 09:21:29• hírek • MTI

Hatvan éve nem látott tisztaságú a Bodeni-tó

Svájci kutatók a foszforos terhelési görbe segítségével vizsgálták a tó vizének állapotát.

Elsősorban a tó vízgyűjtő területén működő 220 víztisztító járul hozzá a víz tisztaságához. A népesség növekedése ellenére is csökkent az elmúlt évtizedekben a Bodeni-tóban a szemét és a tápanyag mennyisége.

A tó így jobban ellenáll a klímaváltozásnak. Átlagosan melegebbek lettek a telek, így a tó vize nem hűl le annyira és kevésbé cirkulál. A jó vízminőségnek köszönhetően viszont a mélyebb vizekben is elegendő oxigén marad, ha a különböző rétegek nem keverednek annyira a téli időszakban - magyarázta Beat Baumgartner, a Thurgau tartománybeli környezetvédelmi hivatal munkatársa csütörtökön.

A németországi halászok azonban nemtetszésüknek adtak hangot: az alacsonyabb foszfortartalom miatti jövedelmkiesésre panaszkodtak. A hiányzó tápanyag miatt ugyanis a halak lassabban nőnek.
Bár a halászok is tiszta tóra vágynak, a tíz milligramm per köbméteres foszfortartalom már nehézséget okoz a halaknak. A jelenlegi mennyiség pedig már hat milligramm alatt van.

"A mi szemünkben a foszfortartalomnak semmi köze a tó tisztaságához. A vízminőség szempontjából ez lényegtelen" - hangoztatta Norbert Knöpfler, a württembergi halászszövetség tagja csütörtökön.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: